MODELI I LIDERSHIPIT TË IMAMËVE NË MENAXHIMIN E XHAMISË I BAZUAR NË KOMPETENCA
Hyrje
Tema e lidershipit është jashtëzakonisht e njohur. Ajo është me interes në një gamë të gjerë kontekstesh, duke përfshirë biznesin, politikën, kujdesin shëndetësor, sportin, fenë, qeverinë dhe arsimin. Secila prej tyre ka audienca të shumta të mundshme lexuesish, midis tyre studentë, profesionistë dhe studiues. Nga çfarëdo këndvështrimi që i qasemi studimit të lidershipit, një zbulim i hershëm lidhet me gjerësinë dhe diversitetin e shkrimeve të disponueshme mbi këtë temë.
Në vitin 2015, Amazon, për shembull, listonte më shumë se 57,000 libra me fjalën “lidership” në titull (Iarocci, 2015). Disa 1,500 tituj librash me kapak të butë u botuan vetëm në vitin 2015 – afërsisht katër libra të rinj në ditë (Iarocci, 2015). Përveç fluksit të librave të rinj mbi këtë temë janë mijëra artikuj popullorë dhe akademikë në formate të shtypura dhe elektronike.
Në ditët e sotme, ka shumë studime mbi lidershipin në Islam dhe Perëndim, por studimi i lidershipit i përqendruar te imamët në Malajzi dhe në botën islame është shumë i kufizuar. Kjo mund të jetë për shkak se pozita e imamëve nuk është aq e rëndësishme për t’u diskutuar. Prandaj, studiuesi dëshiron të diskutojë disa elemente të lidershipit të imamëve duke u fokusuar në modelin e kompetencës.

Duhet të dimë se koncepti i udhëheqjes në Islam është shumë i rëndësishëm sepse ai shërben si një mbrojtës i besimit për të përparuar këtë tokë bazuar në ligjin e Allahut SWT. Në fakt, kjo detyrë e udhëheqjes është gjithashtu një trashëgimi e përgjegjësive të kryera nga profetët dhe sahabët.

Elementi i udhëheqjes është gjithashtu shumë i rëndësishëm sepse simbolizon rënien dhe ngritjen e një organizate. Madhështia e një organizate është drejtpërdrejt proporcionale me aftësinë e një lideri.

Megjithatë, çështja e efikasitetit të udhëheqjes së imamit në udhëheqjen e xhamisë është një çëshye që rrallë diskutohet në studimet e lidershipit.

Pyetja është se deri në çfarë mase praktikohet praktika e udhëheqjes islame nga imamët gjatë udhëheqjes së xhamisë sipas modelit të kompetencës.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

SHKARKO [167.00 B]